Damla sulama sistemi “çeltiğin başkenti”nde alternatif üretim

kolluk

New member
Damla sulama sistemi “çeltiğin başkenti”nde alternatif üretim Edirne’de engebeli ve eğimli yerlerin çeltik tarımına kazandırılması ve su tasarrufu sağlamak maksadıyla başlatılan “Damla Sulama Yöntemi ile Çeltik Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi”, alternatif çeltik üretim modelinin oluşmasını sağladı.

Ülkenin çeltik gereksiniminin yarısına yakınının karşılandığı “çeltiğin başkenti” olarak nitelendirilen kentte, “Damla Sulama Metodu ile Çeltik Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında 32 üreticiye yüzde 75’i hibeli toplam 20 bin 320 kilogram sertifikalı çeltik tohumu dağıtıldı, 930 dekarda ekim yapıldı.

Damla sulama prosedürü ile dekara 800 ile 900 metreküp, tava sulama sistemiyle ise 1500 ila 2 bin 400 metreküp su kullanılıyor. Damla sulama sistemiyle yüzde 60’a yakın su tasarrufu sağlanıyor.

Tava sulama sistemi kullanıldığında suyun bitki kök bölgesine ulaştırılabilmesi için yıllık 50 ile 60 litre içinde yakıt harcanırken, damla sulama yolunda yakıt tüketiminde yaklaşık yüzde 50 tasarruf ediliyor.

Damla sulama sisteminde su kesildikten 5-7 gün, tava sulama prosedüründe ise en az 10-15 gün daha sonra hasat yapılabiliyor. Hasat için de paletli biçerdövere muhtaçlık duyuluyor.

Damla sulama sisteminde dekar başına yaklaşık 600 kilogram randıman alınırken, kelam konusu sistemdeki düşük maliyetler göz önüne alındığında bu randımanın çok başarılı olduğu bedellendiriliyor. Klasik üretimde ise dekar başına ortalama 800 kilogram randıman alınıyor.

Edirne Ziraat Odası Lideri Hüseyin Otomobilci, AA muhabirine, damla sulama sisteminin başarılı olduğunu söylemiş oldu.

Bu sistemde klasik çeltik üretimine nazaran kıymetli oranda su tasarrufu sağlandığına işaret eden Otomobilci, “Geçen yıl suyun ehemmiyetini açık bir biçimde gördük Edirne’de. Suyun bol olduğu nehirlerimizde debi düştü ve vakit zaman su badiresi yaşadık. Görüyoruz ki damla sulama sistemiyle bayır topraklarda tesviye, rastgele bir düzleme süreci yapmadan damla sulama sistemini çekerek eseri yetiştirebiliyoruz.” dedi.

Otomobilci, çeltik başaklarının dolgun ve boş tane olmadığını, ova topraklarda ekimi yapılan çeltiklere göre hiç bir eksiği bulunmadığını vurguladı.

Damla sulama sisteminin bayır topraklarda ve suyun olduğu bölgelerde alternatif eser olarak ekilebileceğine dikkati çeken Otomobilci, şunları kaydetti:

“Bu sistem sulama maliyetimizi aşağıya düşürüyor, düzleme masrafımız yok. Bugün ovada dekar başına 800 kilogram randıman alıyorsak burada 600 kilogram randıman alsak bize birebir getiriyi sağlayacak bir eser olduğunu gördük. Ben önümüzdeki senelerda damla sistemiyle çeltik ekilişinin yaygınlaşacağını ve üreticilerin ilgi göstereceğini düşünüyorum. Zira gelişimi çok hoş, sistem düzgün bir biçimde işliyor. İnşallah bölgemizde yaygınlaşır. Edirne, Türkiye’nin çeltik gereksiniminin yüzde 44’ünü karşılıyor, bayırlarda da ekilmeye başlanırsa Türkiye’nin tüm gereksinimini karşılayacak düzeye geliriz.”