Christiane Tauzher: Ergenlikte makyaj – hayalet trene hoş geldiniz

kolluk

New member
Sivrisinek, kahvaltı masasına ilk kez makyajlı olarak geldiğinde on iki yaşındadır. Küçük kardeş hemen ağlamaya başlar. Christiane Tauzher karar vermeli: Çocuğun evden bu şekilde çıkmasına izin veriliyor mu?

Sivrisinek, on ikinci yaş gününden bir hafta sonra kahvaltıda kırmızı dudaklar, siyah çerçeveli gözler ve pudralı beyaz bir yüzle ortaya çıktı. Ürkütücü Pamuk Prenses bizimle masaya oturduğunda Olaf ve benim ağzımız açık kaldı ve mini ağlamaya başladı. Sivrisinek, şaşkın yüzlerimizi görmezden geldi ve tereyağlı bir parça ekmeğe sürmeye başladı. İçini ısırdığında, ruj oldukça iğrenç görünen tereyağına yapıştı. Ben hayaleti görmesin diye elleriyle yüzünü kapatan ağlayan Mini ile ilgilenirken, Olaf kendini topladı. Şu anda sadece nefes alıp verişini duyabiliyordum. Bir şey söylemesi için onu masanın altına tekmeledim. Sivrisinek gürültüyle çiğnedi, pencereden dışarı baktı ve miniğin ağladığını ve onu gördüğümüzde kelimeleri bulamadığımızı fark etmemiş gibi yaptı. Ekmeğin her lokmasında ruj izini yedi. “Bugün hâlâ bir yere gidiyor musun?” diye sordu Olaf, ses tonunu nötr tutmaya çalışarak.

Christiane Tauzher: Öfkeli anne ve çocukları

Özgeçmişimi büyütmeliydim. Açık gerçek şu ki: Doğduğumdan beri Viyana’dan sadece acil durumlarda ayrıldım. Dedikodu köşe yazarı olarak işe girmek için üniversite diplomamı bıraktım. 21 yaşımdayken bunun cesurca olduğunu düşündüm. Bugün, 41 yaşında, bunu çılgınca buluyorum. “Toplum” çekmecesinden çıkmak için mücadele ettim.

Burada anlattığım hikayeler çocuklarım hakkında (küçük3 ve Sivrisinek, 13) ve Olaf, 46. Hikmetli ilim yoktur. Neredeyse mükemmel bir günlük yaşamdan hikayeler var.

“Evet,” dedi sivrisinek, “okula.”

“Bu yüzden?” Olaf sordu, “bir şekilde farklı görünüyorsun. Yoksa tiyatro oyunu mu oynuyorsun?”

Sivrisinek, “Ah, biraz makyajdan bahsediyorsun,” dedi, “şimdi sınıfımdaki herkes makyaj yapıyor.”

Olaf yardım istercesine bana baktı. Mini ile büyük bir gizli nesne kitabının arkasına saklandım ve koruyucu kalkanımı bırakmaya henüz hazır değildim.

“Sen buna biraz makyaj mı diyorsun?” Saklı eşya kitabının arkasından sordum.

“Beğenmek zorunda değilsin,” dedi omuz silkerek.

“Ben de sevmiyorum,” dedi Olaf. Bunu sessizlik izledi. Olaf’ın sivrisineği eleştirdiği hiç olmadı. Olaf başka bir şey düşünemediği için sıra bana gelmişti.

Kitabı indirdim, mini dehşet içinde kız kardeşine baktı. “Böyle giyinmek için hâlâ çok gençsin. Bunu yapmak zorunda değilsin,” dedim.

Ben okuldayken, makyajını silmek için tahta silgisi kullanırdın.

Sivrisinek bana acıyarak baktı – sanki hiçbir şey anlamamışım gibi, sanki körmüşüm ve maskeli baloya ne kadar acil ihtiyaç olduğunu görmemişim gibi. “İle the koyu halkalar, the büyük gözenekler, the kirpikler çok açık the kaşları çatılmış ve the Saç rengim açık, artık sokağa çıkamıyorum” dedi.

“Kimden bahsediyorsun?” Olaf’a sordu ve yolunu hiç bilmiyordu.

“Benden” dedi sivrisinek, “bana bak!”

Biz, Olaf ve ben birbirimize baktık. Sivrisinekimiz güzeldi, mükemmeldi, az önce sıraladığı “kusurların” hiçbirini anlayamadık. Sarı saçları yumuşak dalgalar halinde yüzünün etrafına dökülüyordu, iri mavi gözleri parlıyordu ve cildi porselen gibi pürüzsüzdü.

“Harika görünüyorsun,” dedim, “yüzündeki onca şey varken şimdi değil. Ama genelde.”

Olaf benimle aynı fikirdeydi ve “harika”, “gerçekten harika” diye tekrarladı.

Sivrisineğe, ben okuldayken öğretmenin makyajımızı silmek için tahta silgisi kullandığını söyledim. Katolik özel okulunda, herhangi bir resim hoş karşılanmıyordu.

Sivrisinek tiksintiyle yüzünü buruşturdu. “Ve Nonni müdürle birlikte değildi ve şikayet etti?”

“Nonni,” diye devam ettim, “kara tahta sünger yöntemini sevdim.”

Mücke: “Peki onları da seviyor musun?”

Dan alınan …

“Şimdi son kez söylüyorum! Bir annenin neredeyse mükemmel günlük hayatından hikayeler”, yazan Christiane Tauzher, Goldegg Verlag, 14,95 Euro

Bir an düşündüm. “Hayır,” dedim, “ama yine de okula makyajlı gitmeni istemiyorum. Bu senin yaşına uygun değil.”

Yardım arayan sivrisinek, “yorum yok” anlamına gelen başını sallamakla yetinen babasına döndü.

“Lütfen makyajını çıkar!” Söyledim. “Evden böyle çıkamazsın.”

Olaf sivrisineği üzgün görmeye dayanamadığı için kahvesine baktı. Banyoda kaybolduğunda, mantığımı zayıf bulduğunu söyledi.

“O zaman neden ağzını açmadın?” Ona sordum.

“Çünkü ben bir erkeğim ve kadın meselelerine aşina değilim.”

“Korkak,” dedim.

Haftanın geri kalanı sessizlik içinde geçti, sivrisinek odasına kilitlendi ve renklendirmesine izin verilmeyen “korkunç görünümü” ile tartıştı.

Hiçbir şey eskisi gibi değil

Hafta sonu Kirtag’dı (Almanca: adil). Ergenlik sivrisineği yakalamadan önce Kirtage’yi sevmişti. Bu aşamada, elbette, Kirtag “havalı değildi” ve onu uzun süre devam etmesi için ikna etmek zorunda kaldık. Yanımızda bir yabancı cisim gibi duruyordu, süveterinin kapüşonu yüzünün üzerine kadar çekilmişti, mini ise zıplatma kalesinde yuvarlanıp midillileri okşuyor ve atlı karıncaya biniyordu.

Kızarmış tavuk tezgahının önünde, kızı anaokulunda sivrisinekle ayı grubuna giren bir tanıdıkla karşılaştık. Hâlâ selam vermiyorlardı, bu muhtemelen birbirlerini tanımadıkları içindi. Ayrıca anneye hiç şüphelenmeden Leonie’nin nasıl olduğunu sordum, çünkü yanında anaokulundan küçük, göze çarpmayan Leonie ile bir “La Cage aux Folles” performansından asla dönmeyecekmiş gibi görünen genç kadının durduğunu gördüm. bağlı. Parıltılı göz farı, mor allık, çok kalın göz kalemi sürmüştü ve ağzında, burnunun ucunda ve çenesinde kocaman sakız baloncukları patlıyordu ve çıkar çıkmaz keskin bir dille ağzına geri alıyordu. bir “gümleme”. En son altı yıl önce anaokulu mezuniyet partisinde gördüğüm Leonie’yi koyu sarı, solgun, çilli bir kız olarak hatırladım.

“Ben iyiyim,” dedi Leonie mavi-siyah boyalı saçlarını geriye atarak bana doğru.

Sivrisinek onu gizlice süzdü. “Merhaba” demeyi kendine yediremedi. Leonie daha çok kaçıyor gibiydi.

“Ona izin vereceğim,” diye fısıldadı annesi bana, “ne oluyor. Sadece makyaj, ecstasy yok.”

Bu tavrına hayran kaldım. Neden her şeyin bu kadar üstünde olamıyordum? Eve giden yolu düşündüm ve aynı düşünceli sivrisineğin yanında sessizce yürüdüm. Kimse bir şey söylemediği için Olaf huzursuz oldu.

yeni bir strateji

Eve geldiğimde, Leonie’nin annesinin haklı olduğu sonucuna vardım. Akşam sivrisineğin olduğu odaya oturdum ve makyaj yasağının kaldırıldığını beyan ettim. “Aptalca bir yasak,” dedim, “senin yaşındayken ben de maskara kullanmak isterdim ve hiçbir sebep olmadığı halde buna izin verilmedi.”

Sivrisinek boynuma sarıldı ve gözlerinde birkaç yaş bile gördüm.

“Ama ben Leonie gibi görünmek istemiyorum. Öyle görünüp görünmediğimi bana söyler misin?”
Ona söz verdim.
Olaf’ın aklına iyi bir fikir geldi: “Mini ağlıyorsa, çok şey yakaladın demektir, sana gülümsüyorsa sorun değil.”

Güldük. Ve iyi hissettirdi çünkü uzun zamandır birlikte gülmemiştik. Sonra rimelimi aldım ve sivrisineğe kirpikleri topaklaştırmadan düzgün bir şekilde nasıl kullanacağını gösterdim. İsim günü için onu, boyanmış bir tuval gibi görünmeden düzgün bir şekilde nasıl makyaj yapılacağını gösteren güzellik uzmanına götürdüm.

Evet, ergenlik çağı gelmişti ve bunu kurallar ve yasaklarla karşılamaktansa sevgi ve anlayışla karşılamanın daha iyi olacağını anladım.

Bu arada minicik sabahları sivrisinekle karşılaştığında sık sık ağlardı. Ama anlaşmamıza sadık kaldı ve ona gülümseyene kadar denemeye devam etti. Ve neyse ki kadın meseleleri hakkında babasından daha çok şey bilen ufak tefek bir adam olan Mini, hiçbir zaman yanılmamıştır.

C. Tauzher: Öfkeli anne ve çocukları: ergenlikte makyaj - hayalet trene hoş geldiniz

#Konular