Cengiz Güç, 3 rüzgar güç santralini devreye aldı

kolluk

New member
Cengiz Güç, 3 rüzgar güç santralini devreye aldı 15 Kasım 2021, İstanbul – Yenilenebilir güç yatırımlarında Türkiye’nin öncü şirketlerinden Cengiz Güç, rüzgar gücünden elektrik üretmek üzere değerli bir adım attı. Üç etapta tamamlanacak toplam 28 türbin için yatırımlarına sürat veren Cengiz Enerji’nin Çankırı ve Sinop’taki 3 rüzgar güç santralinin (RES) birinci üniteleri devreye alınarak üretime başladı. Çankırı, Sinop ve Kocaeli’de 2022 yılı sonunda 28 türbinin tamamının devreye alınacağı santraller, toplam 120 megavat konseyi güce ulaşacak.

YENİLENEBİLİR GÜÇTE YATIRIM SÜRECEK

Yenilenebilir güçte, hidroelektrik ve güneş güç santrallerinden daha sonra rüzgar güç santrali yatırımıyla yeni bir alana girmenin heyecan verici olduğunu lisana getiren Cengiz Güç İdare Şurası Üyesi Ahmet Cengiz, “Çankırı’da 12 türbinden oluşan Çerkeş RES, Sinop’ta 1 türbinden oluşan Fener RES ile 9 türbinden oluşan Hamsi RES ve Kocaeli’de 6 türbinden oluşan Karamürsel RES ile 28 türbine ulaşacağız” diye konuştu. Tüm dünyada yaşanan gelişmelerin, kısa ve orta vadede yenilenebilir güç yatırımlarını artıracağını gösterdiğini tabir eden Cengiz, şunları söylemiş oldu: “Türkiye’de de yenilenebilir güç kullanmasının artması, bir yandan global karbon salımını düşürürken öbür yandan karbon piyasası üzere farklı alanların açılmasını sağlıyor. Cengiz Enerji’nin toplam 4.775 megavatlık şurası gücü ortasında yenilenebilir güç kıymetli bir yer tutuyor. Bu alanda hem ortaklı tıpkı vakitte kendimize ilişkin epey sayıda tesisimiz bulunuyor. İştiraklerle birlikte yenilenebilir güçte heyeti gücümüz 2.500 megavatı aşmış durumda. Hidroelektrik santralde Türkiye’nin özel dalda en büyük üreticisiyiz. Dünyada güç kaynakları tercihlerinin kıymetli bir değişim geçirmeye başladığı bu vakitte su, güneş ve rüzgar üzere etraf dostu yenilenebilir güç kaynaklarının daha fazla kullanılmasına dayanak vermeye, bu alanda yatırım yapmaya devam edeceğiz.”

ÜÇ KAYNAKLI DÜNYADAKİ TEK SANTRAL OLACAK

Türkiye’nin birinci ve Avrupa’nın en büyük hibrit güç santralini Bingöl’de kuran Cengiz Güç, yenilenebilir güçte önder şirketlerden biri pozisyonuna sahip. Hidroelektrik santral (HES) ve güneş güç santralinden (GES) oluşan Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Santrali’ne rüzgar gücünü de eklemeyi düşündüklerini anlatan Ahmet Cengiz, kelamlarını şöyleki sürdürdü: “Bu hususla ilgili bölgede rüzgar verisi toplama çalışmalarımız sürüyor. Tamamlandığında üç kaynaktan sağlanan güç ile hibrit tesislerin dünyadaki tek örneği olacak. RES’i de ekledikten daha sonra bu tesisi, yenilenebilir güç üretim uygulamaları için bir merkeze dönüştürmeyi hedefliyoruz.” Cengiz Güç, hidroelektrik, solar, rüzgar ve termik güç santrallerinde sürdürdüğü elektrik üretiminin yanı sıra elektrik dağıtım ve perakende satışı ile doğal gaz dağıtım hizmeti de veriyor.