Birinci Android telefon 13 yaşına girdi! Özellikleri nelerdi?

BarnaBi

Global Mod
Global Mod
Birinci Android telefon 13 yaşına girdi! Özellikleri nelerdi? Günümüzün akıllı telefon pazarında Apple ve Huawei haricinde neredeyse hiç bir üretici kendi işletim sistemini geliştirmiyor. Üreticiler bu masrafa ve tecrübesi uygunlaştırma yükünü almak yerine Google’ın ve dev bir topluluğun desteklediği Android‘i kullanıyor. Hatta artık arabaların araç içi sistemlerine bile gelen Android’in birinci çıkışı, HTC Dream ile oldu. Bu efsanevi telefonun özelliklerini hatırladık.

Birinci Android telefon HTC Dream

T-Mobile G1 olarak da bilinen bu aygıt, dünyayı değiştirecek bir işletim sisteminin öncüsü unvanına sahip. Yalnızca 256MB depolamaya sahip olan HTC Dream, bugün telefonlarımızda gigabaytlarca yer tutan Android sistem evraklarını bir daha bu 256MB depolamasına sığdırıyordu. Bugünün Android’i ile karşılaştırıldığında tahminen de ikisinin de saati göstermesi haricinde bir benzerlik bulamayız.

2008 yılından bahsediyoruz ve o periyotta HTC bir devdi. Haliyle T-Mobile, bu telefonu üretmesi için HTC’ye gitmiş. Ortaya çıkan telefonun özellikleri tam olarak bilinmese de birkaç ayrıntısını biliyoruz.

Ekran: 3.2 inç 320×480 TFT
İşlemci: Qualcomm MSM7201A
Grafik ünitesi: Adreno 130 0.52GHz
RAM: 192MB
Depolama: 256MB (SD Card ile yükseltilebiliyor)
İrtibat: 3G, Wi-Fi, Bluetooth 2.0; Küçük USB girişi (Micro değil!)
Kalınlık: 17.1mm
Yük: 158 gram
İşletim sistemi: Android 1.0

Android, açık kaynaklı ve o periyodun devleri tarafınca desteklenmiş olmasıyla Apple’ın gözünü korkutmuştu. iOS işletim sisteminin bir rakibi olan bu açık kaynaklı yazılım için Steve Jobs da ölmedilk evvel birkaç kelam söylemişti. 2011’de “Android’i yok etme” kelamı verse de bu kelam üzerinde hiç çalışamadı.

Bir Pixel kadar güncelleme aldı

Android’in en epey eleştirildiği konulardan biri, üreticilerin telefonları için az güncelleme yayımlaması. Pixel telefonlar Google’a ilişkin oldukları için hiç bir vakit bu tenkide maruz kalmadı. HTC Dream de tıpkı bir Pixel üzere oldukça güncelleme aldı. Aygıt için yayınlanan son güncelleme Android 1.6 Donut olmuştu. Şu anda olduğu üzere Android sürümleri yıldan yıla bir daha sonraki kuşağa atlamıyor, mevcut sürümün öbür basamağından ilerliyordu.

HTC Dream’in satış sayısı 1 milyon olarak belirtildi. Bu telefonlar kendi çaplarında düzgün muvaffakiyet elde etse de Android’i asıl yükselten telefon Motorola Droid olacaktı. Bu telefon birinci haftasında 250.000 satarak Android’i yaymıştı, akabinde Samsung Galaxy S’in Android ile çıkmasıyla olanlar oldu.