Bayanlar internetten alışverişi erkeklerden daha hayli yapıyor

kolluk

New member
Bayanlar internetten alışverişi erkeklerden daha hayli yapıyor Bayanlar internet yahut internet haricinde öteki aralıklı formüllerle alışverişi erkeklere göre daha fazlaca tercih ediyor.

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin şuur seviyelerinin dönemsel olarak saptanmasına ve alışveriş yaparken nelere dikkat ettiklerine ait “Tüketici Profili ve Şuur Seviyesi Araştırma Raporu” hazırladı.

Rapor, İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere 26 vilayette, 18 yaş üstü 2 bin 250 tüketiciyle 2020 yılında yapılan anket bilgileri tahlil edilerek oluşturuldu.

Bu sayede, tüketicilerin hakları ve korunmaları konusunda şuur ve bilgi seviyelerinin, satın alma ve tüketim eğilimlerinin, tavır ve davranışlarının saptanarak, Türk tüketicisinin profilinin ve yıllar prestijiyle değişiminin ortaya konulması amaçlandı.

AA muhabirinin, rapordan yaptığı derlemeye bakılırsa, tüketicilerin yüzde 28,7’si internetten yahut internet haricinde öbür uzaklıklı metotlarla (Tele alışveriş ve benzeri) alışveriş yapıyor.

İnternet yahut internet haricinde öteki aralı sistemlerle alışveriş yapanların oranı bayanlarda yüzde 31,8, erkeklerde yüzde 25,6 olarak tespit edildi.

Eğitim seviyesi arttıkça internetten alışveriş artıyor

İnternetten alışveriş yapma alışkanlığının eğitim düzebir daha bakılırsa de değişim gösterdiği belirlendi. İlkokul ve altı eğitim düzeyinde olanların yüzde 17,2’si, ortaokul mezunlarının yüzde 33,2’si, lise mezunlarının yüzde 26,4’ü, üniversite ve üzeri mezunların yüzde 47,7’si internetten yahut öteki aralıklı yollarla alışveriş gerçekleştiriyor.

İnternet üzerinden alışveriş yapanların yaşlarına ait bilgilere bakıldığında, 18-24 yaş kümesindekilerin yüzde 36,2’si, 25-34 yaşındakilerin yüzde 33,4’ü, 35-44 yaşındakilerin yüzde 32,8’i, 45-54 yaşındakilerin yüzde 23,4’ü, 55-64 yaşındakilerin yüzde 16,6’sı, 65 yaş ve üstündeki kümenin da yüzde 10,2’si internet ve internet haricindeki başka aralı yollarla alışveriş yapıyor.

Tüketicilerin, internet yahut internet haricinde öbür uzaklıklı metotlarla alışveriş yapma sıklığının ortalaması ayda 1,3 olarak belirlendi. yıllar prestijiyle internetten alışveriş sıklığı ise giderek arttı.

İnternet ve uzaklıklı metotlarla en çok satın alınan eserler yüzde 39,6 ile “giyim, ayakkabı, çanta” oldu. Bu eserleri yüzde 22,6 ile “gıda”, yüzde 11,6 ile “şahsi bakım ve kozmetik” eserleri izledi.

KAYNAK: AA