Bankalar ve iklim riskleri: Avrupa Birliği geride kalıyor

Hasan

New member
Sürdürülebilirlikle ilgili ürünler, hedefleri finanse etmenin bir yoludur.

İle ilgili Francis Megna Yayınlanan 26 Nisan 2023

Avrupa bankacılık düzenlemesi, ‘iklim değişikliği’nden kaynaklanabilecek kredilere yönelik riskler dahil olmak üzere, iklim değişikliği ile ilgili riskler ve fırsatlar hakkında şeffaf ve eksiksiz bilgilere ışık tutmaktadır. AB, Kredi Kuruluşlarından yıl sonundan itibaren hem bu davalara ilişkin verileri hem de bunlarla başa çıkma stratejilerini yaymalarını isteyecek.

Gayrimenkul ve enerji gibi sektörlere maruz kalan bankalar, istisnai hava olayları veya hava durumu politikaları ve düzenlemelerindeki değişiklikler nedeniyle kredi portföylerinde değer kaybı yaşayabilir.

Amerika’da durum farklı. Daha da önemlisi, ABD’deki mevzuat ve kurumsal yönetim fikri, Avrupa’dakinden sonra doğdu. Riske yaklaşım iki dünya arasında farklılık gösteriyor: Amerikan kredi düzenleyicileri, iklim risklerine daha az odaklanan bir kriter benimsiyor, öyle ki son yıllarda ABD yasa koyucunun bankacılık krizleriyle başa çıkma müdahaleleri giderek azaldı ve muhtemelen geleceğe ancak ahlaki bir ikna ile müdahale edecektir.

Kurumsal yönetim, çıkarlarını korumak için Yönetim Kurulu’nda temsil edilmesi gereken azınlık hissedarlarının çıkarlarını korumak temel amacı ile bankacılık sektörü için temel ilke olmaya devam etmektedir. Kurul, ilgili tüm tarafların meşru menfaatlerini ve beklentilerini sağlamak için şirketlerin farklı uzmanlık alanlarının temsilcilerinden oluşmalıdır.

Bankalar, kurumsal yönetim kurallarında yer alan ilkelere uymalıdır; aslında, zayıf kurumsal yönetim sergileyenlerin, yanlış uygulamalara, elde edilen sonuçlara göre yöneticilerin ücretlerinde tutarsızlıklara ve azınlık hissedarlara bağımlı olma olasılığı daha yüksektir; şirketlerin kararlarını önemli ölçüde etkileyen ve sermaye maliyetini artıran faktörlerdir. Adil ve sağlam bir yönetişim, bankacılık sektörü için esastır ve bilginin doğru bir şekilde dağıtılması, optimal bir karar alma süreci için mükemmel bir öncüldür.

Avrupa’daki birçok Kredi Kuruluşu, risk iştahı, limitler ve risk profilleri ile ilgili verileri toplamak için yeterince gelişmiş BT sistemlerine sahip değildir. Bu alandaki eksiklikler, hızla ele alınması gereken yönetişim sorunları yaratır. Dünya düzenleyicisi geçtiğimiz günlerde iklim değişikliğinin artık finansal istikrarın korunması için somut bir risk olduğunu yineledi; ve finans, düşük karbonlu bir ekonomiye geçişin teşvik edilmesinde ve Paris Anlaşmalarında belirtilen hedeflere ulaşılmasında kilit bir rol oynamaktadır. Bu nedenle bankalardan iklim risklerine ilişkin şeffaflığı ve açıklamayı artırmaları istenmektedir. Sürdürülebilirlikle ilgili ürünler, hedefleri finanse etmenin bir yoludur.