Bakan Varank: Türkiye’nin yazılım ekosistemi güçleniyor

kolluk

New member
Bakan Varank: Türkiye’nin yazılım ekosistemi güçleniyor TEKNOFEST 2021, “Milli Teknoloji Hamlesi” ruhunu bu yıl da tüm iştirakçilere yaşattı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye’nin birinci siber lisesi, Teknopark İstanbul Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine siber güvenlik eğitimleri düzenledi.

5 gün süren eğitimde her gün alanında uzman eğitmenler farklı konularda geleceğin siber kahramanlarına eğitimler verdi. HackIstanbul finalinin akabinde küçük bir “Bayrağı Yakala Yarışı” (CTF) de öğrenciler için düzenlendi. 5 günlük eğitimin sonunda öğrencilere yapılan küçük CTF’de öğrenciler mükafatlarını Bakan Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Lideri Ali Taha Koç’tan aldı.

Varank ile Koç, “HackIstanbul”un “Mükafat Avcılığı (Bug Bounty)” formatında gerçekleştirilen final çeşidi yarışmacılarıyla da bir ortaya geldi.

Lise öğrencilerinden, yüksek lisansını tamamlamış bireylere kadar geniş eğitim seviyesi yelpazesindeki iştirakçilerle sohbet eden Varank, sonrasındasında “Hackİstanbul” ve TEKNOFEST’e ait değerlendirmede bulundu.

“Bu işlere yatırım yapmak hayli önemli”

Varank, HackIstanbul’un Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin düzenlediği vizyoner bir müsabaka olduğunu vurgulayarak, milletlerarası müsabakada farklı senaryolarda gruplar ya da ferdî yarışmacıların açıkları bulmaya ve mükafatlar kazanmaya çalıştıklarını anlattı.

4 yıldır düzenlenen müsabakanın her sene üzerine koyarak ilerlemeye devam ettiğini lisana getiren Varank, “Gerçekten bu tip işlere yatırım yapmak fazlaca kıymetli. Bilhassa siber güvenlik alanında devasa firmaların bile bulamadığı yanılgıları, bu işten anlayan uzmanlar çarçabuk bulabiliyor. ötürüsıyla bu tip yarışlarla biz hem farkındalık oluşturmak istiyoruz birebir vakitte gerçek manada dalda çalışan beşerlerle irtibat kurmak, bir network oluşturmak onlardan da haberdar olmak istiyoruz.” diye konuştu.

“Öğrencilerimizin yetkinliklerini geliştirmiş olmaları keyifli ediyor”

Varank, siber güvenlik lisesinde okuyan öğrencilerle de bir ortaya geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bu Türkiye’de yeni uygulanmaya başlamış bir meslek lisesi programı. Siber güvenlik uzmanlarını daha lise düzeyindeyken yetiştirmeye çalışan Ulusal Eğitim Bakanlığımızın başlatmış olduğu Teknopark İstanbul’un büyük bir takviye verdiği proje. Geçmişinde biraz kod yazma olan bilgisayar bilimlerinde master yapmış biri olarak diyebilirim ki lise öğrencilerimizin daha birinci sınıftayken bu kadar kabiliyetlere sahip olması, yetkinliklerini bu kadar geliştirmiş olmaları insanı keyifli ediyor.”

Varank, TEKNOFEST’i milletlerarası marka yapma çalışmaları kapsamında HackIstanbul’u da siber güvenlik alanında çalışan büyük ve meşhur hackerları da cezbedebilecekleri bir müsabaka haline getirmek istediklerini bildirdi.

Yazılımın artık dünyanın vazgeçilmez bir alanı olduğuna işaret eden Varank, şu sözleri kullandı:

“Üretim de dahil olmak üzere her kesimde artık yazılımın girmediği bir alan yok. Biz son devirde ülkemizdeki yazılımcı sayısını geliştirmeye dönük yeni yeni programlar devreye sokuyoruz. Ecole 42 isminde yeni bir yazılımcı okulu açtık. Burada büsbütün birbirinden öğrenme metoduyla öğrenciler ekipler kurarak hiç bir öğretmen olmadan kendilerini yazılımcı olarak yetiştiriyorlar. TEKNOFEST kapsamında Google, Girişimcilik Vakfı ve T3 Vakfı bir daha Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Bakanlığımız iştirakinde yeni bir online yazılım ve oyun geliştirme okuluna imza attık. Burada senede 2 bin gencimiz 400 saate varan eğitim alacaklar.”

“İlgiden memnunuz”

Varank, yazılımcı sayısını kesinlikle artırmak gerektiğine dikkati çekerek, “Çünkü ileride mesleklerin dönüşümüyle birlikte açık hayli daha fazla hale gelecek. Türkiye de bu manada yazılımcı sayısını artırmak için yeni programları birebir devreye sokuyor.” dedi.

TEKNOFEST’i memleketler arası marka haline getirmek istediklerini söz eden Varank, dünyada bir fikri olan, teknoloji geliştiren, yeni bir teşebbüs kuran rastgele bir gencin birinci vakit içinderda TEKNOFEST’i düşünmesini istediklerini vurguladı.

Varank, bunun yolunun da milletlerarası networkü genişletmekten geçtiğini belirterek, şunları söylemiş oldu:

“Bu sene fazlaca daha fazla memleketler arası kadro müsabakalarımıza katıldı. Endonezya, Pakistan, Polonya, Azerbaycan’dan ekipler farklı teknoloji yarışlarında gelip ter döktüler. TEKNOFEST’i ne kadar milletlerarası hale getirebilirsek o kadar başarılı olabileceğimize inanıyoruz. Bu yılki ilgiden mutluyuz, inşallah TEKNOFEST’in farklı tertiplerini farklı ülkelerde de yapacağız.”

“Bu özgüven her şeye değer”

Bu yıl şenlikte biroldukca yenilik ve birincinin yer aldığını anımsatan Varank, “İnsansız hava araçlarıyla beşerli uçakların birliktece şov yaptıklarını gördük ki bu dünyada birinci kere olan bir şey.” diye konuştu.

Varank, TEKNOFEST’te yeniliklerin bitmeyeceğini vurgulayarak, şenlikle Türkiye’de bilim, teknoloji, uzay ve havacılık ateşini yaygınlaştıracaklarını lisana getirdi.

Gençlerin özgüveninin kendisini bu sene daha fazla etkilediğini belirten Varank şunlara vurgu yaptı:

“İnsansız su altı sistemlerinde Cağaloğlu Anadolu Lisesi o denli algoritmalar yazmışlar ki insan hayret ediyor. Beni etkileyen bir hadise yaşadım. Biyoteknoloji ve İnovasyon etkinliğinde bir gencimiz elimden tuttu; ‘Sayın bakanım lütfen gelin size projemizi göstereceğim.’ dedi, projesini gösterdi. Bir lise öğrencisiydi Kütahya’dan katılıyor, dedi ki: ‘Şu gördüğünüz proje bundan 15 sene daha sonra Türkiye’nin uzay istasyonunda oksijen üretecek biyoteknoloji tabanlı projedir. Benim adımı unutmayın benim adım Enes bundan 15 sene daha sonra bunu başardığımızı goreceksiniz.’ Bu özgüven hakikaten her şeye bedel. Bu özgüvene sahip gençlerimiz her şeyi başarır. Bizim vaktimizde bu biçimde bir özgüvenimiz de bu biçimde bir imkanımız da yoktu. Biz her şeyi onlar için yapıyoruz. İnşallah Türkiye’nin geleceğini epeyce parlak görüyoruz. Türkiye’yi teslim edeceğimiz hoş gençlerimizin olduğunu bu yarışlarda bizatihi yaşıyoruz.”

“Eğitim alan öğrenciler gelecekte siber vatanı koruyacak”

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Lideri Koç da öğrencilerin almış olduğu eğitimlerin hayli kıymetli olduğunu, eğitim alan öğrencilerin gelecekte siber vatanı koruyacağını vurguladı.

Koç, TEKNOFEST kapsamında öğrencilere 5 gün boyunca alanında uzman siber güvenlik eğitmenleri tarafınca eğitimler verildiğini, hedeflerinin siber güvenlik alanında gençleri en güzel biçimde yetiştirmek olduğunu söz ederek, Türkiye’nin birinci siber lisesinin gelecekte dijital varlıkları koruyacak siber kahramanlar yetiştirdiğini lisana getirdi.

Ziyaretçilerden ağır ilgi

Bakan Varank, çabucak sonrasında, TEKNOFEST İdare Heyeti Lideri Selçuk Bayraktar ve ziyaretçilerle bir arada şenlik alanında bulunan ve yerli imkanlarla üretilen sıcak hava balonunu deneyimledi.

TÜBİTAK’ın standına da ziyarette bulunan Varank, çocuklarla birlikte Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) tarafınca geliştirilen Katlanabilir Mayın Dedektörü OZAN ile kum havuzunda metal arama aktifliğine katıldı. Varank, şenlik alanında ziyaretçilerle fotoğraf da çektirdi.