Bakan Varank muştuyu verdi: 900 bin TL’lik takviye verilecek

kolluk

New member
Bakan Varank muştuyu verdi: 900 bin TL’lik takviye verilecek Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan Bilişim Vadisi’nde düzenlenen Verimlilik Proje Mükafatları ve TEVMOT Projesi Plaket Takdim Töreni’nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “İhracatımız Cumhuriyet tarihinde birinci sefer yıllık bazda 220 milyar dolara ulaştı. Bu kıymetin yaklaşık yüzde 95’i de imalat sanayi mamüllerinden oluşuyor” dedi.

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan Bilişim Vadisi’nde Verimlilik Proje Mükafatları ve TEVMOT Projesi Plaket Takdim Merasimi düzenlendi. Gerçekleştirilen programa, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Ulusal Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, Sıhhat Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Garnizon Kumandanı Tümamiral Ayhan Gedik, Kocaeli Büyükşehir Belediye Lideri Tahir Büyükakın, ilçe protokolü ve hayli sayıda iş adamı katıldı.

Programın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Proje mükafatları için bu yıl 53 farklı vilayetten 279 büyük ölçekli, 77 orta ölçekli, 51 mikro ve küçük ölçekli ve 61 kamu işletmesi olmak üzere toplam 468 proje başvurusu aldık. Ayrıyeten 60 vilayetten 288 bağımsız kıymetlendirici müracaat yaptı. Bu sayılar yedincisini düzenlediğimiz Verimlilik Proje Mükafatları için bir rekordur. Tabi bu ilginin direkt ve dolaylı bir epeyce niçini var. Lakin şahsen ben, bunlardan en kıymetlisini pandeminin zorlayıcı tesiri olarak görüyorum. Firmalar pandemi ortamındaki belirsizliklere, inovatif ve verimlilik asıllı yaklaşımlarla karşılık veriyorlar. Pandemide ortaya çıkan olağanüstü şartları on-line kanallara geçerek, üretim süreçlerini dijitale ve otomasyona aktararak, operasyonel verimliliklerini artırarak aşıyorlar. İşte bugün, verimliliklerini artırmak emeliyle epey kıymetli projeler gerçekleştiren bu firmalara mükafatlarını takdim edeceğiz” dedi.

“ENERJİ VERİMLİ MOTORLARIN MALİYETİNİN YÜZDE 60’INI BİZ KARŞILADIK”

Dünyada artan güç fiyatları da dikkate alınırsa güç verimliliğinin işletmelerin rekabetçiliğinde en kıymetli konulardan bir tanesi olduğunu aktaran Bakan Varank, “Bu niçinle biz de kısa ismi TEVMOT olan, KOBİ’lerde Güç Verimli Motorların Teşvik Edilmesi projesi ile kıymetli bir çalışma başlattık. 7 Organize Sanayi Bölgemizde faaliyet gösteren 33 KOBİ’nin kullandığı eski motorları yeni jenerasyon verimli motorlarla değiştirdik. Bu işin maliyeti noktasında da KOSGEB ile KOBİ’lerimize değerli takviyeler sağladık. İşletme Geliştirme Dayanağı ile yeni alınan güç verimli motorların maliyetinin yüzde 60’ını biz karşıladık. Şayet bu motorların yerli evrakı var ise sağladığımız takviyesi yüzde 75’e kadar çıkardık. Bu sayede şu ana kadar bin mega watt saatlik elektrik tasarruf elde ettik. İşte bugün verimli motorlara geçerek bu tasarrufun gerçekleşmesini sağlayan firmalara da plaket takdimi yapacağız. Ben bu vesileyle bugün burada ödül alacak olan ve ülkemizin refahına verimlilik artışlarıyla katkıda bulunan tüm firmalarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu.

“CUMHURİYET TARİHİNDE BİRİNCİ DEFA YILLIK BAZDA 220 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”

Hükümetleri devrinde Türkiye’nin her alanda epeyce büyük ilerlemeler kaydettiğini lisana getiren Bakan Varank, “Bu alanların başında da bakanlığımız uhdesindeki sanayi ve teknoloji geliyor. Son 19 yılda planlı sanayi altyapısından iş ve yatırım ortamına, Ar-Ge ve teknoloji ekosisteminden nitelikli insan kaynağına, KOBİ’ler ve girişimcilikten bölgesel kalkınmaya kadar birfazlaca alanda akılcı ve tesirli siyasetler uyguladık. yıllardır etap aşama büyüyen endüstrimiz, hamdolsun pandemi sürecinde tüm dünyanın dikkatini çekti, rüştünü ispat etti. İhracatımız Cumhuriyet tarihinde birinci defa yıllık bazda 220 milyar dolara ulaştı. Bu pahanın yaklaşık yüzde 95’i de imalat sanayi mamüllerinden oluşuyor. Yani biz tarım ya da madencilik eserleri ihraç etmiyoruz. Onlar da elbette değerli fakat biz daha hayli bilgi, teknoloji ve emeğin kullanıldığı, katma bedelin olduğu sanayi eserleri üretip satıyoruz” halinde konuştu.

“SANAYİDEKİ KAYITLI İSTİHDAM 4 MİLYONDAN 4 MİLYON 700 BİNE ÇIKTI”

Yapısal olarak da büyük bir dönüşüm olduğunu vurgulayan Bakan Varank, “2002 yılında, yükü düşük teknolojili eserlerden oluşan 36 milyar dolarlık ihracatı lakin yapabiliyorduk. Bugün ise yüksek ve orta-yüksek teknolojili mamüllerin domine ettiği bir ihracat sepetimiz var. Başka taraftan, bu sene prestijiyle 1 milyar Dolar değerlemeye ulaşan Unicorn, yani bizim tabirimizle Turcorn sayımız 5’e yükseldi. Bugün Türkiye, dünyanın en büyük gazeteleri tarafınca teknolojide Avrupa’nın yıldızı olarak nitelendiriliyor. Tabi, gelişen sanayi ve teknoloji ekosistemimiz, ekonomimizin büyümesine de yüksek seviyede katkı sağlıyor. Türkiye’nin büyüme performansında en büyük hisse sahiplerinden biri, son iki çeyrekte yüzde 40 ve yüzde 10 büyüyen sanayi bölümüdür. Üretimdeki artış birlikteinde istihdam da getiriyor. Pandeminin başından buyana endüstrideki kayıtlı istihdam 4 milyondan 4 milyon 700 bine çıktı. Tam 700 bin kişilik bir artış” sözlerini kullandı.

“RİSK ALABİLEN GİRİŞİMCİLERİMİZ TÜRKİYE İKTİSADININ BEL KEMİĞİDİR”

Türkiye iktisadını yalnızca kurlar üzerinden ölçmenin Türkiye’ye büyük bir haksızlık olduğunu belirten Bakan Varank, “Üretim cephesindeki çeşitliliğimiz, kriz periyotlarındaki direncimiz, çalışkan ve üretken iş gücümüz, risk alabilen girişimcilerimiz Türkiye iktisadının bel kemiğidir. Ülkemiz iktisadının en kıymetli kahramanları da elbet her kesimde alın teri akıtan emekçilerimizdir. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, her devirde çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemeyi şiar edindik. elbette son periyotta yaşanan meşakkatler karşısında çalışanlarımızın emeğini, ekmeğini, alın terini korumak temel sorumluluğumuzdu. Bu noktada dün Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği yeni minimum fiyatın ben milletimiz ve işçi kardeşlerimiz tarafınca epey olumlu karşılandığını görüyorum. Yüzde 50 artış oranıyla bugüne kadar yapılmış en yüksek fiyat artışını çalışanlarımıza sağlamış olduk. Kur ve faiz sorunu üzerinden oluşan belirsizlik havasının dağılacağı bir periyoda süratlice gireceğiz. Bunu da yatırım, üretim, istihdam ve ihracat gündemini canlı tutarak yapacağız. Bu sene imalat Endüstrinde Dijitalleşme temasıyla, KOSGEB’in açtığı davet kararında firmalarımız için 116 milyon liralık dayanak sonucu aldık. Ayrıyeten, Dünya Ekonomik Forumu ile birlikte Endüstriyel Objelerin İnterneti, Üretimde Yapay Zeka ve insan kaynağına yönelik projeler yürütüyoruz. Bu sayede dünyanın biroldukca ülkesinin uzman insan kaynağına ve deneyimlerine erişim sağlamış oluyoruz” tabirlerine yer verdi.

BAKAN VARANK’TAN İŞLETMELERE TAKVİYE MUŞTUSU

KOSGEB ile başlattıkları yeni bir dayanak programının muştusunu veren Bakan Varank, “Malumunuz KOSGEB’in Ar-Ge’ye yönelik dayanak programını, bu yılın başında güncelledik. Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon ismini verdiğimiz yeni dayanak programının birinci davetine da mart ayında çıktık. Elektrikli otomotiv dalı ile 5G üzere yeni kuşak taşınabilir haberleşme teknolojilerine dönük olan bu davetimize ait kıymetlendirme süreçlerinin sonuna geldik. Yakın vakitte sonuçları ilan edeceğiz. Bugün ise, programın orta yüksek ve yüksek teknolojili alanlara yönelik ikinci davetine çıkıyoruz. Bu yeni çağrımızla da ilaç ve tıbbi aygıt, savunma sanayii ve raylı sistem araçları alanlarına odaklanıyoruz. Ulusal Teknoloji Atağı vizyonumuza uygun biçimde bu kesimlerdeki kritik teknolojilerin yerli imkanlarla üretilmesini sağlayacağız. Birinci çağrımızdan farklı olarak bu kere mikro işletmeleri de dayanak kapsamına aldık. Orta ölçekli işletmelere 6 milyon, küçük işletmelere 1 buçuk milyon, mikro işletmelere de 900 bin liraya kadar takviye vereceğiz. Proje teklif daveti, 8 Şubat’a kadar müracaatlara açık” dedi.

KAYNAK: İHA