Bakan Elvan’dan son dakika büyüme açıklaması

kolluk

New member
Bakan Elvan’dan son dakika büyüme açıklaması Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Kocaeli’nde iş dünyası ile buluştu.

Elvan’ın açıklamalarından satır başları:

Yangın ve sel felaketleri esnasında olduğu üzere daha sonrasında da hayatın olağana dönmesi, yaraların sarılması için tüm kaynaklarımızla vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. El birliğiyle bu vakit içinderın üstesinden geleceğiz. Bakanlık olarak üretim, istihdama can verenlerin, iktisatta çarkları döndürenlerin yanında olmaya büyük uğraş gösteriyoruz.

Saha ziyaretlerimize büyük değer veriyoruz. Kocaeli; kuvvetli üretim altyapısı, lojistik avantajları ve nitelikli insan kaynaklarıyla ülkemizin dikkat alımlı rol modellerinden birisi. Burada üretim çeşitliliği, inovasyon ve yüksek katma paha var. Gözü pek ve yürekli teşebbüsçüler var. Kocaeli son 15 senede Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme performansına imza attı. İtici güç ise ihracat hacmi oldu. Kocaeli’nin başarısı bir epey ile ilham verecek nitelikte.

2020 yılı tüm dünyada her türlü ekonomik ve toplumsal nizamın test edildiği, gayretli bir yıl oldu. Global iktisat en derin daralmasını yaşadı. Tüm ülkeler krizin olumsuz tesirlerini azaltmak gayesiyle görülmemiş ölçülerde genişleyici para ve maliye siyasetleri uyguladılar. Aşılamanın sürat kazanması, ertelenmiş talebin devreye girmesi ve düşük baz etkisinin katkısıyla bu sene global çapta yüksek büyüme oranları bekleniyor. Virüsün yeni varyantları, global toparlanmanın gücü ve sürdürülebilirliğine ait soru işaretleri oluşturuyor. Pandemi süreci global ekonomik görünüme ait 3 temel sorunu birlikteinde getirdi. Ekonomik aktivitenin güçlenmesi, arz talep uyumsuzlukları ve artan emtia meblağları global enflasyonu üst çekiyor.

Global emtia fiyatlarındaki artış girdi maliyetleri kanalıyla sanayicimizi direkt etkiliyor. Enflasyonun beklenenden daha kalıcı olabileceği riskini göz gerisi edemeyiz. Gelişmiş ülke merkez bankalarının önümüzdeki süreçte atacağı adımlar global finansal piyasalar üzerinde direkt tesirli olacak. Finansal piyasalarda global manada data hassaslığının artacağı bir periyoda girmekteyiz. Sermaye akımları, dış ticaret ve bekleyişler yoluyla dalgalanmalar yaşanmasına sebep olabilir. İkinci sorun tedarik zincirinde yaşanan aksamalar oldu. Global çip krizi otomotivden beyaz eşyaya kadar pek epey kesimi olumsuz etkiledi. Üretimin de aksamasına niye oluyor. Üçüncü sorun borçluluk oranlarında yaşanan artışlar.

Global fotoğrafta biz nasıl konumlanıyoruz? Öncelikle Türkiye pandeminin gerek sıhhat gerekse sosyo ekonomik olumsuz tesirleriyle uğraşta son derece başarılı oldu. Son derece süratli, kararlı ve faal adımlar attık. Sıhhat alanında pandemi sürecini muvaffakiyetle yürüttük. Kapsamlı ve koordineli iktisat siyasetleri uyguladık. Türkiye iktisadı salgın sürecinde üretim kapasitesini korudu ve büyümeye devam etti. Sanayi üretimi ihracatın takviyesiyle çarpıcı bir biçimde artarak büyümenin motoru durumuna gelmiş durumda. Başta makine teçhizat olmak üzere yatırımlar atıyor. Üretim kapasitemizi kuvvetli bir biçimde destekliyoruz.

2021’DE YÜZDE 8 BÜYÜME BEKLİYORUZ

Aşılanma oranının daha da artmasıyla hizmetler bölümünde kademeli canlanma eğilimi devam ediyor. Öncü göstergeler iktisatta büyüme ve yatırım eğiliminin üçüncü çeyrekte sürdüğüne işaret ediyor. Salgınla ilgili dışsal bir şok olmaması durumunda 2021 için yüzde 8’in üzerinde bir büyüme bekliyoruz.

İHRACATTA 200 MİLYAR DOLAR AŞILARAK REKOR KIRILDI

Bu yılın büyüme performansı açısından dikkat cazibeli bir öbür özellik yüksek büyüme oranını düşük bir cari açıkla gerçekleştirecek olmamızdır. İhracatta birinci kez yıllık 200 milyar doların üstüne çıkarak rekor kırdık. Cari açıkta düşüş dış finansman ve ülke riski primi baskısını azaltmada da kritik rol oynayacak. Bu muvaffakiyetin temelinde Türk endüstrisi bulunuyor. Endüstrimiz önemli uzaklıklar kaydetti. Üretimde başlayan bu yapısal dönümün hızlanarak devam etmesini son derece elzem görüyorum.

DETAYLAR GELİYOR…