Bakan Alım mevsimlik tarım emekçilerinin hayat alanlarını ziyaretinde konuştu

kolluk

New member
Bakan Alım mevsimlik tarım emekçilerinin hayat alanlarını ziyaretinde konuştu Alım, 12 Haziran Dünya Çocuk Personelliği ile Gayret Günü ötürüsıyla Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Sarıoba Mahallesi’nde Mevsimlik Tarım Emekçileri Projesi (METİP) kapsamında oluşturulan ömür alanlarını ziyaret etti.

Yaklaşık 1000 kişinin yaşadığı alanda incelemelerde bulunan Alım, mevsimlik çalışanlara sunulan sıhhat, eğitim ve başka kamu hizmetlerine ait bilgi aldı.

Ömür alanındaki toplumsal dayanak merkezinde eğitim goren çocuklarla bir ortaya gelen Alım, çadırlarında ziyaret ettiği mevsimlik personellerle de sohbet etti.

Alım, ondan sonrasında mevsimlik tarım çalışanlarının çocuklarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ziyarette Bakan Alim’e, Birleşmiş Milletler (BM) Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez, UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis, Memleketler arası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilcisi Numan Özcan ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Angel Gutierrez Hidalgo eşlik etti.

“ÇOCUKLARIN PROBLEMLERİNE EĞİLMEK SORUMLULUĞUMUZUN BİR PARÇASI”

Alım, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yerleşkede verilen hizmetin epeyce kıymetli bir toplumsal hizmet olduğunu söylemiş oldu.

Çalışanların aileleri ve çocuklarıyla bir arada eğitim, sıhhat ve bütün toplumsal muhtaçlıklarının karşılanması konusunda ILO’nun faaliyet yürüttüğünü ve bu faaliyetlerinin Bakanlık ve Avrupa Birliği ülkelerinin temsilcileri tarafınca desteklendiğini belirten Alım, katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Alım, şunları kaydetti:

“Bilhassa sıhhat sıkıntıları ve çocukların meselelerine eğilmek hem insani tıpkı vakitte bizim çalışma hayatıyla ilgili sorumluluğumuzun bir modülüdür. Çocukların korunması ve geliştirilmesi, çalışan çocuklar meselesinin önlenmesi, çocuk emeğinin kullanılması ve istismar edilmesiyle uğraş de bizim bir misyonumuz. Bu bakımdan çocukların korunmasına yönelik onların eğitimini, toplumsal ve kişiselyet gelişimlerini sağlayacak basamakta onlara verilen dayanakları epey kıymetli buluyoruz. Bu takviyesi verdikleri için bizimle birlikte oldukları için kendilerine epey teşekkür ediyoruz. Ümit ediyorum bu problemleri bir arada çözeceğiz.”

DÜNYA ÇOCUK PERSONELLİĞİ İLE GAYRET GÜNÜ

12 Haziran, çocuk emeğine dikkati çekmek, çocuk işçiliğine karşı global kampanyaya dayanak vermek ve çocuk işçiliğine karşı tüm dünyada gitgide büyüyen hareketi artırmak hedefiyle 2002’de ILO tarafınca “Dünya Çocuk Personelliği ile Uğraş Günü” ilan edildi.

Türkiye’de de kabul edilen ve her yıl aktifliklerin yapıldığı 12 Haziran günü, çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasındaki kararlılık üzerinde kıymetli bir tesir yaratıyor.

Dünyada ve Türkiye’de bu kapsamda düzenlenen etkinliklerle çocuk işçiliğinin hala önemli bir sorun olduğu ve çaba için daha fazla efor gösterilmesi gerektiği bildirisi veriliyor.

Öte yandan, BM Genel Heyeti 28 Temmuz 2019’da gerçekleştirdiği görüşmede, 2021 yılını “Çocuk İşçiliğinin bitmiş oldurilmesi Memleketler arası Yılı” ilan etti.

METİP HAKKINDA

Türkiye’de mevsimlik gezici süreksiz tarımda aile işleri haricinde fiyat karşılığı yapılan çalışma ortasında, çalışma şartlarının zorluğu, tehlikeleri ve gezici olarak yapılmasından dolayı çocuk personelliği özel olarak ele alınıyor.

Bu kapsamda, mevsimlik tarım çalışanları ve ailelerinin çalışma ve hayat şartlarının uygunlaştırılması, personeller ve çocuklarına başta barınma, eğitim ve sıhhat olmak üzere kamu hizmetlerinin yerinde sunulması emeliyle “Mevsimlik Tarım İşçileri” temalı Başbakanlık genelgesi kapsamında Bakanlık tarafınca METİP yürütülüyor.

METİP çerçevesinde, mevsimlik tarım personeli ailelerin ağır olarak bulunduğu 20 vilayette, başta elektrik ve su altyapısı olmak üzere eğitim, sıhhat ve toplumsal hizmetlerin verildiği süreksiz yerleşim alanları oluşturuluyor.

KAYNAK: AA