Ayçiçeği yağındaki fiyat artışına üretim freni

kolluk

New member
Ayçiçeği yağındaki fiyat artışına üretim freni Son 1,5 yılda ayçiçeği yağında görülen çok fiyat artışı, üreticileri bu esere yönlendirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’ne bakılırsa; dayanak ölçüsünün da artması niçiniyle Türkiye’nin ayçiçeği üretiminin bundan evvelki yıla bakılırsa yüzde 15,6’lık artışla 2,4 milyon ton olacak.

ÜRETİM 10 YILDA YÜZDE 60 ARTTI

Dünya genelinde ayçiçeği yağına karşı oluşan talebin tesiriyle yurt dışı borsa meblağlarında artış yaşanıyor. 2021-2022 pazarlama yılında dünyada yağlı tohum üretim ölçüsünün 628 milyon ton olacağı öngörülüyor. Toplam üretimin yüzde 61,3’ünü soya, yüzde 10,7’sini kolza, yüzde 8,9’unu ise ayçiçeği oluşturuyor. Son 10 yıllık devirde ayçiçeği üretiminde yüzde 59,7 artış sağlandı. 2022 döneminde dünya ayçiçeği üretiminin Ukrayna, Rusya ve Avrupa Birliğindeki artışa bağlı olarak 56 milyon ton ile rekor düzeyde olacağı öngörülüyor.

EKİM ALANI 6,5 MİLYON DEKAR

Türkiye’de yağlık ayçiçeği ekim alanı geçen yıl yüzde 17 artarak 6,5 milyon dekara yükselirken yağlık ayçiçeği üretimi 1,9 milyon tona ulaştı. TÜİK datalarına göre ayçiçeğinin yeterlilik oranı yüzde 60,1’dir. 2021 yılı üretim kestirimi TÜİK tarafınca yüzde 15,6’lık artışla 2,39 milyon ton olarak belirtildi. Türkiye’de ayçiçeği üretiminin ağır olarak yapıldığı vilayetler sırası ile Tekirdağ, Konya, Edirne, Kırklareli ve Adana. Bu vilayetler, toplam üretimin yüzde 68’ini karşılıyor.

Gümrük vergisi sıfırlandı

Bu yılın birinci sekiz ayında ayçiçeği tohumu ithalatının da yüzde 31 azalmasıyla bir arada 616 bin ton olarak gerçekleşti. Geçen sene ile kıyaslandığında dünyada ayçiçeği fiyatı ortalama yüzde 47 arttı. Dünya ayçiçeği piyasasında yaşanan gelişmeler ve döviz kurlarındaki artış da dikkate alınarak “ayçiçeği tohumu ham yağı” ithalatında yüzde 10 olarak uygulanan gümrük vergisi bu yılın sonuna kadar yüzde 0, “ayçiçeği tohumu yağı ile teknik ve sınai emelle kullanılan ham yağ” düzenlendi.

Fiyat değişimlerine yakın takip

Geçen yıl üretici meblağlarının yükselmesi, dayanak ölçülerinin artması ile bu yıl ayçiçeği ekim alanlarına olumlu yansıyarak ekim alanları arttı. Türkiye’deki ayçiçeği hasadı tamamlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki fiyat değişimleri, stok idaresi, hasat durumunu yakından takip ediyor.