Atıl tarım yerleri iktisada kazandırılacak

kolluk

New member
Atıl tarım yerleri iktisada kazandırılacak Bakanlığın 2022 yılı bitkisel üretim maksatları kapsamında, Tarım Topraklarının kullanmasının Aktifleştirilmesi Projesi’ne özel ehemmiyet veriliyor.

Projeyle ülke için stratejik kıymete sahip mamüllerin üretiminde randıman ve kalitenin yükseltilmesi, yeni geliştirilen verimli ve üstün özellikli çeşitlerin tarıma kazandırılması öngörülüyor.

Yeni sistem, teknoloji ve kültürel uygulamaların üreticilere ulaştırılması, ziraî mekanizasyon kullanmasının artırılması planlanan proje kapsamında, boş bırakılan atıl durumdaki yahut nadasa bırakılan yerler ile mevcut durumda işlemeli tarıma uygun olmayan yerlerde, uygun üretim biçimleri kullanılarak ziraî hasılanın artırılması amaçlanıyor.

Nadas alanları daraltılacak, meyve bahçeleri tesis edilecek

Çalışmalar kapsamında, tarla bitkilerinden hububat, yağlı tohum, baklagil üretiminin artırılması maksadıyla kaynak aktarılan projeler kararı ortaya çıkacak bitkisel üretim bedelinin tahlili yapıldı.

20 tarla bitkisine toplam 57 milyon 132 bin lira kaynak sağlanarak, iktisada 864 milyon 124 bin lira katkı verilmesi hedefleniyor.

Tıbbi ve aromatik bitki üretiminin artırılması emeliyle 13 tıbbi ve bitki cinsine yönelik aktarılan 1 milyon 896 bin lira kaynakla 14 milyon 8 bin liralık katma kıymet oluşturulması öngörülüyor.

Nadas alanlarının daraltılması faaliyetleri kapsamında da toplam 4 milyon 245 bin lira kaynak sağlanması planlanıyor. Bu sayede iktisada 52 milyon 320 bin liralık katkı verilmesi amaçlanıyor.

Meyve Bahçeleri Tesisleri Projesi için 14 milyon 245 bin 576 lira ödenek ayrılırken bunun 20-30 yıllık ekonomik verimlilik sonunda ülke iktisadına 1 milyar 681 milyon 67 bin liralık yarar sağlaması bekleniyor.

Yabani ağaç aşılama ve yenileme faaliyetleri için 700 bin 486 lira kaynak sağlanacak. bu biçimdece meyve ağaçlarının 20-30 yıllık verimlilik sonunda ülke iktisadına 484 milyon 200 bin lira paha katması öngörülüyor.

Yeni kurulacak zerzevat bahçesi tesislerinin de 2 milyon 686 bin lira kaynakla iktisada 11 milyon 928 bin lira katma paha oluşturması planlanıyor.

Kurutma Tesisleri Projesi için ise toplam 6 milyon 291 bin lira ödenek sağlanacak. Yapılan tahlil kararı, ülke iktisadına 438 milyon 560 bin lira katkı oluşturulması hesaplanıyor. Projenin tüm faaliyetleri kararı tahsis edilen 100 milyon lira ödenekle ise iktisada 3 milyar 546 milyon 207 bin lira katma bedel sağlanması hedefleniyor.

bu biçimdece Tarım ve Orman Bakanlığının bitkisel üretim alanında uyguladığı Tarım Yerlerinin kullanmasının Aktifleştirilmesi Projesi kapsamında ülke iktisadına 2050 yılına kadar toplamda 6 milyar 653 milyon lira katkı sağlanması bekleniyor.

Bitkisel üretimde öbür projeler

Bitkisel üretim gayeleri kapsamında çeşitli projeler de uygulanacak.

Bu kapsamda, yerli hibrit çeşitlerinin yaygınlaştırılması, fındık ve çay bahçelerinin rehabilitasyonu, yerli zerzevat tohumculuğunun geliştirilmesi ve kışlık zerzevat yetiştiriciliğinde çizgi ve çeşit geliştirme üzere projeler de tarımın iktisada katkısını artıracak.

KAYNAK: AA