Apple, yeni işlemci mimarisine geçiş yapacak

BarnaBi

Global Mod
Global Mod
Apple, yeni işlemci mimarisine geçiş yapacak Apple, önümüzdeki senelerda kademeli olarak aygıtlarında 3 nm ve 4 nm olmak üzere yeni jenerasyon işlemci mimarisi üretim sürecini başlatacak.

Dünyanın en büyük çip ve işlemci üreticilerinden biri olan TSMC firması için, Apple ile önümüzdeki yıl için lansmanı yapılacak olan birinci 3 nm üretim sürecinden geçecek olan yeni kuşak işlemcilerinin test edildiği söyleniyor.

Apple’ın yeni işlemcisi hakkında bilgiler ortaya çıkıyor

Yeni çıkacak olan bu yonganın birinci etapta büyük bir olasılıkla bir iPad için (büyük olasılıkla Pro modeli) üzerinde sunulacak üzere duruyor. iPhone 14 ise randıman oranlarının yükselmesi ve plan sağlama müddetleri niçiniyle daha farklı olan 4 nm üretim sürecinden geçecek olan farklı bir işlemciyi kullanacak üzere duruyor. Bu, iPhone 12‘de görülen 5 nm A14 Bionic çip ve bu yılın sonlarında iPhone 13 üzerinde yer alması beklenen 5 nm yonga dizaynına nazaran büyük, farklı bir gelişme olacaktır.

Nanometre boyutu ise bir çip üstündeki transistörler içindeki aralığın ölçüm ünitesi olarak bilinmektedir, ayrıyeten nanometre boyutu azaldığında transistörler içindeki boşluklar da azalır. Bu sayede güç verimliliği daha yüksek, performanslı bir işlemcinin ortaya çıkması ile sonuçlanıyor.

Yeni çıkacak işlemcilerin iç dizaynının da değişmesi bekleniyor

Apple, daha evvelki senelerda yonga dizaynında pek fazla değişiklik yapmadan bir daha birebir yonga mimarisi üzerinde makul bir oranda performans artışı sağlayarak yeni jenerasyon işlemcilerini sunuyordu, ama gelecekte verimlilik ve performans hasılatını arttırmak daha fazla arttırmak ismine farklı bir strateji uygulayacak üzere duruyor.

Apple’ın muhtemelen gelecekte izleyeceği strateji, iPhone ve iPad’i kapsayan tüm Apple yongaları için 3 nm fabrikasyon üretimini standart haline getirmesi olarak öngörülüyor. Ama, bu değişimi birinci vakit içinderda iPad’den başlatarak ondan sonrasındasında öbür taşınabilir aygıtları için uygulayacak üzere duruyor. Bu yıl, Apple için 5 nm üretim sürecinden geçen ve yeni bir mimari üzerine inşa edilmesi planlanan A15 çipinin, Eylül yahut Ekim ayında iPhone 13 lansmanı için hazır olacağı ve şu anda çabucak hemen test basamağında olduğu da söylentiler içinde yer alıyor.