Android lisansı iptal edilen Rus üretici, devayı Huawei’de buldu

BarnaBi

Global Mod
Global Mod
Android lisansı iptal edilen Rus üretici, devayı Huawei’de buldu Rusya merkezli akıllı telefon üreticisi BQ’nun Android lisansı iptal edildi. YouTube, Gmail, Drive ve gibisi Google Taşınabilir Hizmetleri’nin (GMS) bir telefonda çalışabilmesi için, Google tarafınca sertifikalandırılması gerekiyor.

BQ CEO’su Vladimir Puzanov’un açıklamasına göre şirketin mevcut telefonlarında GMS çalışmaya devam edecek ve kullanıcılar olumsuz bir durumla karşılaşmayacaklar. Ancak Rusya’daki taşınabilir işletim sistemi pazarının yüzde 73’ünü oluşturan Android, ülkedeki akıllı telefonların belkemiği pozisyonunda ve yasağın öbür üreticilere de sıçrama ihtimali konuşuluyor.

BQ, HarmonyOS’u test etmeye başladı

BQ, Google tarafınca yeniden sertifika almadığı surece yeni telefonlarında Google Taşınabilir Hizmetleri’ne yer veremeyecek. CEO Vladimir Puzanov’a nazaran bu durum şimdilik yalnızca kendilerini etkilese de, Samsung üzere yabancı üreticilere de sıçrayacak. Rus üreticinin Google’ın yasağına karşı atacağı birinci adım belirli oldu.

Lokal basında çıkan haberlere göre BQ, Huawei’nin taşınabilir işletim sistemi HarmonyOS’u gözüne kestirdi. Şu anda 200 milyondan fazla kullanıcısı olduğu bilinen işletim sistemi, BQ ile tıpkı mukadderatı paylaşan Huawei’nin telefonlarında bulunuyor. Ocak ayında ise birinci defa bir diğer üretici HarmonyOS ve HMS ekosistemini kullanmıştı.

Rus şirket HarmonyOS’u şimdiden test etmeye başladı ve CEO Vladimir Puzanov, bu işletim sistemiyle üreteceği birinci akıllı telefonları 2022’nin ikinci yarısında piyasaya sürmeyi düşündüklerini belirtti. BQ her ne kadar Samsung, Xiaomi üzere dünyaca ünlü markalar kadar tanınan olmasa da, kelam konusu karar Huawei’nin HarmonyOS’u yaygınlaştırmasına büyük katkı sağlayacak.

Öte yandan Vladimir Puzanov, “Rusya Federasyonu’ndaki tüm Google hizmetlerinin kapatılması mümkündür. Google’dan çabucak hemen resmi bir bilgi gelmedi. Lakin Google’ın ani bir sonucuyla bunun gerçekleşeceğine inanıyoruz. Lisans iptali de bu biçimde oldu.” diyerek ülkedeki tüm kullanıcıları bekleyen tehlikeye dikkat çekti.

HarmonyOS yalnızca bir işletim sisteminden ibaret değil. Huawei hem de Huawei Taşınabilir Hizmetleri (HMS) ismini verdiği kendi ekosistemiyle de Google’a rakip olmuş durumda. HMS içerisinde Petal Mail, Petal Haritalar, Huawei Dokümanlar üzere bir akıllı telefon kullanıcısının günlük hayatta işine yarayacak birfazlaca uygulama ve hizmet bulunuyor.

Sizler bu hususta neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmında yahut SDN Forum’da paylaşabilirsiniz.