Almanya her zaman fiyat istikrarını bir mantra haline getirdi, ancak enflasyon can yakıyor ve yansımaları hissediliyor

Hasan

New member
Almanya’dan sonra İtalya, güzel ülkenin ilk ekonomik ve ticari ortağını temsil eden Almanlarla birlikte Avrupa’nın en önemli imalat sanayisine sahip.

İle ilgili Francis Megna Yayınlanan 5 Haziran 2023

Almanya’dan sonra İtalya, güzel ülkenin ilk ekonomik ve ticari ortağını temsil eden Almanlarla birlikte Avrupa’nın en önemli imalat sanayisine sahip. Geçen yıl iki ülke arasındaki etkileşim yeni zirvelere, 170 milyar avroya ulaştı ve Rusya-Ukrayna çatışmasının ve enerji krizinin yılıydı. Hem İtalyan ihracatında hem de ithalatında önemli bir büyüme kaydeden bir önceki yıla göre neredeyse %20’lik bir büyüme.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, ikinci en önemli ekonomik-ticaret ortağımız Fransa, ticarette yaklaşık 60 milyar farkla ayrılıyor. Almanlar için ise İtalya aynı sıralamada altıncı sırada yer alıyor. Bölge düzeyinde, Lombardiya tek başına küresel ticaretin üçte birini temsil ediyor, onu Veneto ve Emilia Romagna izliyor. Aynı zamanda, güneydeki federe devletler olan Baden W ve Bavyera, ağırlıklı olarak İtalya ile ticaret yapmaktadır. Bu nedenle, güney Almanya ile Po Vadisi arasında uzanan, Avrupa’nın en önemli üretim direklerinden birinden bahsediyoruz.

Dolayısıyla 2022 sonu ve bu yılın başında Alman ekonomisinde yaşanan kesintisiz iki çeyreklik düşüş, ülkemiz için de korkunç bir haber. İtalyan-Alman Ticaret Odası’nın son raporuna göre, tüm geleneksel takas sektörü parasal değer açısından büyüyor.

Endüstriyel üretim, çelik, kimya-ilaç, makine ve tarım-gıda sektörlerinde önemli sonuçlarla İtalya ve Almanya arasındaki akışların temel taşı olmaya devam ediyor. Hacimlerle ilgili olarak, makine sektörü iyi iş çıkardı ve tarım-gıda sektörü ihracatımız ve kauçuk Almanya ihracatı için iyi bir performans gösterirken, diğer sektörler düşüş kaydetti, örneğin demir çelik sektörü, örneğin: Almanya’da üretim düştü, ancak fiyatlar yükseldi, yerli tekstil ve Alman gıdalarının hacimleri ise değişmedi.

Gelecekte, Made in Italy ekonomisinin ayrık eğilimi, Alman ekonomisinin olumsuz dinamiklerinden zarar görebilir. Bu yılın ilk üç ayında, özellikle enflasyondaki ani yükseliş nedeniyle hanehalkı tüketiminde bir daralma görülüyor ve iç talepteki bu kırılganlık, dış piyasalarda giderek zorlaşan bir durumla birleşiyor. Çin ile ticaret daha sonra geçen yıla göre belirgin bir düşüş kaydetti. Sadece Almanya’dan Çin’e otomobil ihracatı yıllık bazda yaklaşık %25’lik bir düşüş kaydediyor; ve araba bileşenlerine atıfta bulunan sektörümüz, büyük ölçüde Alman endüstrisine bağlıdır.

Alman üretim sisteminin hem teknolojik hem de jeopolitik yönlerden eklemlenmiş bir dönüşüm olgusu artık ufukta beliriyor. Elbette, hanehalkı harcamalarındaki keskin düşüşün ağırlaştırıcı koşullarının eklenmesiyle birlikte, yansımalar İtalya’ya da ulaşacaktır. Almanya her zaman fiyat istikrarını bir mantra haline getirdi ve şimdi enflasyonun can yakıcı olduğu bu dönemde, sağlanan kaynaklara rağmen bunun yansımaları hissediliyor.