50 bin lira sermayeyle kurdu, minimum fiyatın 4 katını kazanıyor

kolluk

New member
50 bin lira sermayeyle kurdu, minimum fiyatın 4 katını kazanıyor 50 bin lira sermayeyle kurduğu tesisinde aylık 3 ton mantar ürettiğini belirten Öztop, “Aylık taban fiyatın 4 katı, gelirim oldu. Yanımda da 3 takımlı emekçim ve günlük yevmiyeli çalışan 5 bayan çalışanım var. Şu an da taleplere yetişemiyoruz” dedi.

18 yıl bir fabrikada güvenlik vazifelisi olarak çalışan 2 çocuk babası lise mezunu Ersin Öztop(43), 3 yıl evvel bir arkadaşının tavsiyesi üzerine işinden ayrılıp, Yapılcan Köyüne geri döndü. Burada 50 bin lira sermayeyle kültür mantarı tesisi kurup yetiştirmeye başladı.

“İŞÇİYKEN, PATRON OLDUM”

Şu an ayda 3 ton mantar üreten Öztop, tesiste 3’ü daimi olmak üzere 8 Emekçi çalıştırıyor. Emekçi iken işveren olan Öztop, şunları söylemiş oldu: “18 sene güvenlik nazaranvlisi olarak çalıştıktan daha sonra bir arkadaşım, ‘sen mantar üret, ben satarım’ dedi. Onun tavsiyesi üzerine 18 yıllık işimi bırakıp, 3 yıl evvel 50 bin TL sermayeyle 120 metrekare alanda birinci çadırımızı kurarak, mantar üretmeye başladık. Kendimi geliştirerek 2’nci seramızı kurduk. Devlet dayanağıyla KOP kapsamında yüzde 70 hibeyle birlikte 3’üncü serayı da kurduk. Şu an 4’üncü serayı da kurmayı hedefliyoruz. Aylık minimum fiyatın 4 katı, gelirim oldu. Yanımda da 3 takımlı emekçim var. Bunun dışında günlük yevmiyeli çalışan 5 bayan emekçim var. Şu an da taleplere yetişemiyoruz. Emekçiyken, patron oldum. 18 yıl özel bölümde emekçi olarak çalıştım. Şu an da köyümdeki bayanlara gelir kapısı oldum”

“BEYAZ ALTINIMIZA TALEP ÇOK”

Mantarı beyaz altın olarak nitelendiren Öztop, “Burada genelde mantarla sulama, toplama ve kompost yerleştirme işleriyle uğraşıyoruz. Bayanlar ise toplama, toprak serimiyle ve tırmık işiyle uğraşıyorlar. Mantar kompostoları geliyor. Toprak seriminden daha sonra 40’ıncı gün birinci hasadı yaparız. 10 gün daha sonra ikinci hasadı yaparız. 1 hafta, 10 gün daha sonra 3’üncü hasadı yapıyoruz. Beyaz altınımıza talep fazlaca. Sonbaharda mantara talep çoğaldı. Et ve tavuk fiyatlarının artmasıyla da mantar insanlara cazip geliyor. Bir kilo mantar 15 TL’ye, et ve tavuk fiyatlarına bakarsan fazlaca ucuz. Talebi yetiştirmekte zorlanıyoruz” diye konuştu.