4 kişilik ailenin aylık fatura meblağı 1000 TL

kolluk

New member
4 kişilik ailenin aylık fatura meblağı 1000 TL Elektrik, tüm tüketici kümelerinde yüzde 50 ila yüzde 125 aralığında zamlanırken, doğalgaza ise ocak ayı için mesken tarifesine yüzde 25, sanayi aboneleri için geçerli tarifeye yüzde 50 ve elektrik üretim hedefli tarifeye yüzde 15 artırım yapıldı.

Sözcü’den Gamze Bal’a konuşan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İdare Şurası Üyesi Olgun Sakarya ve TMMOB Makina Mühendisleri Odası Güç Çalışma Kümesi Lideri Oğuz Türkyılmaz son artırımların faturaları nasıl etkileyeceğini anlattı.

Öğuz Türkyılmaz’ın hesaplamalarına bakılırsa, 1 Ocak 2022 prestijiyle elektrik, doğalgaz, su, telefon ve internet faturalarının toplamı İstanbul’da yaşayan bir aile için 997,69 TL’ye yükseldi. Bu meblağ 2021’de 760 TL civarındaydı.

Dört kişilik bir ailenin ortalama aylık elektrik tüketimi 230 kilovatsaat olarak hesaplanıyor.

Kademeli tarife fiyatlarına nazaran, bunun 150 kilovatsaate kadar olan kısmı birinci kademedeki tüketim ölçüsüne girecek ve bu kısım yüzde 50 zamlanacak. 150 kilovatsaatin üstündeki kısım ise ikinci kademe tarifesine girecek ve bu kısım yüzde 125 zamlanacak. Olgun Sakarya, 230 kilovatsaatlık ortalama bir tüketim için vatandaşın ödediği fiyatın 2021’de 210.6 TL iken, son artırımlarla 370.8 TL’ye fırladığını aktardı.

Oğuz Türkyılmaz ise, ortalama bir doğalgaz faturasının İstanbul’da 212 TL’ye, Ankara’da 244 TL’ye yükseldiği bilgisini verdi.

Olgun Sakarya’nın yaptığı hesaplamaya bakılırsa, dört kişilik bir ailenin elektrik faturasına ödediği fiyat 2016’da 94.8 TL idi. Bu meblağ 2017’de 94.7 TL, 2018’de 137.3 TL olurken, 2019’da 163.2 TL’ye, 2020’de 183.4 TL’ye ve 2021’de de 210.6 TL’ye ulaştı.

1 Ocak 2022 prestijiyle yapılan yüzde 50-125 aralığındaki artırımların ‘kabul edilemez’ olduğuna vurgu yapan Sakarya, “İktidar bu kadar yüksek artırım oranlarının öne sürülen nedenini açıklaması lazım. EPDK dünya spot piyasasındaki kömür ve doğalgaz fiyatlarındaki artışı münasebet gösterdi. Düzgün de bugüne kadar izlenen yanlış güç siyasetlerinden vatandaşın cürmü ne?” dedi.

Oğuz Türkyılmaz ise, EPDK’nın öne sürülen sebebine şu sözlerle itiraz etti:

“Doğalgaz 2021 başında üç kat artmıştı lakin fiyatlar çabucak sonrasında düşüşe de geçti. EPDK en makus meblağları örnek göstererek çarpıtma yapıyor. Dürüst bir hal değil. Yapılan artırımlar enflasyonun fazlaca üzerinde. Piyasanın epey üzerinde sayılarla şirketlere satış imkânı sağlıyorlar.”

“Yüzde 50’ye yakın ithal kaynak bağımlısı bir güç üretim altyapısı oluşturursanız, kararın bu olması kaçınılmaz” diyen Sakarya, şu değerlendirmeyi yaptı:

“İthal kömür ve doğalgaz yüklü üretim yapısına sahipseniz, bu yetmiyormuş üzere YEKDEM sistemi üzerinden önemli bir döviz endeksli üretim garantisi veriyorsanız, tüm bunlar kaçınılmaz sonuç oluyor. Yanlışlı güç siyasetlerinin bedelini ticaret erbabı, taban fiyatlı, emekli, çiftçi ödeyecek. Ödeme kuvvetliğü ortasındaki beşerler daha güç bir durumun içine itildi. Umarım insanlarımızı bu artırımlar karşısında kaçak elektrik kullanmaya yönelmezler.”