+%30 artış, tüketim üzerindeki etki

Hasan

New member
2025 enerji faturaları artıyor: İşte elektrik ve gaz tahminleri. Beklenen fiyat artışlarına rağmen en iyi teklifi nasıl seçip tasarruf edebilirsiniz?

İle ilgili 
Erika Malandra 
Yayınlandığı tarih 18 Aralık 2024, 10:13

Enerji teklifinizin piyasada mevcut olanlarla karşılaştırıldığında gerçekten uygun olup olmadığını anlamak için ilk adım, şu anda ne kadar ödediğinizi tam olarak bilmektir.

Enerji ve faturalar 2025: +%30 artış, ne bekleniyor?

Bu bilgi, teklifinizin tüm özelliklerini özetleyen bir belge olan “ayrıntılı fatura” adı verilen belgede yer almaktadır. Eğer elinizde yoksa tedarikçinizden talep etmeniz gerekmektedir. Bildirilen kalemler arasında en önemli olanı, iki farklı unsuru içeren “enerji harcamasıdır”: sabit bir kota, yani tüketimden bağımsız olarak değişmeden kalan aylık bir maliyet., ve gerçekte kullanılan enerjiye göre hesaplanan değişken bir pay. Bunlar tam olarak diğer tedarikçilerin teklifleriyle karşılaştırılacak verilerdir. Değerlendirme aşamasında hem sabit ücretin hem de değişken ücretin maliyeti hakkında detaylı bilgi talep edilmesi önemlidir.

En iyi teklifi belirlemek tüketim alışkanlıklarınıza bağlıdır. Kalabalık aileler gibi çok fazla enerji tüketenlerin, toplam maliyetlere etkisi daha büyük olan değişken kotalı sınırlı tarifelere öncelik vermesi gerekiyor. Aksine, bekarlar veya ara sıra kullanılan ikinci ev sahipleri gibi tüketimi düşük olanlar için en büyük yük, dikkatle değerlendirilmesi gereken sabit kota olabilir.

2025 enerji faturaları: +%30 artış, tüketim üzerindeki etkisi

Ancak 2025'e bakıldığında beklentiler pek cesaret verici değil: Enerji maliyetlerinin önemli ölçüde artması bekleniyor. Tahminlere göre, elektrik fiyatı %30 artışla 0,11 €/kWh'den 0,14 €/kWh'ye çıkabilirken, doğal gaz fiyatı %28 artışla 0,38 €/smc'den 0,48 €/scm'ye çıkacak.. Tipik bir aile için bu, 2024'e kıyasla 272 avroluk bir artışla, yaklaşık 2.841 avroluk toplam yıllık gider anlamına geliyor. En önemli artış, 176 avroluk bir artışla gazda, elektrikte ise 96 avroluk artış olacak. Euro.

Uzmanlar, kendinizi gelecekteki artışlardan korumak ve faturalar üzerindeki etkiyi sınırlamak için serbest piyasada belki de sabit fiyat tarifeleriyle daha avantajlı teklifler arayarak arzınızı gözden geçirmenin tam zamanı olduğunun altını çiziyor.