‘2 bin rakımda -35’te yaşayan adamdan zeybek oynamasını bekleyemezsin’

Bilgin

Global Mod
Global Mod
‘2 bin rakımda -35’te yaşayan adamdan zeybek oynamasını bekleyemezsin’ Kamu kuruluşlarının yatırımlarının ele alındığı Vilayet Uyum Konseyi Toplantısı, Vali Okay Memiş başkanlığında yapıldı. İlçe kaymakamları, belediye liderleri ve yatırımcı kuruluşların yöneticilerinin katıldığı görüşmede konuşan Vali Memiş, bürokratları uyardı.

‘Herkese âlâ davranmak zorundayız’

“Bu salonda bulunan herkes başta ben olmak üzere bütün vatandaşlarımızın emrindeyiz”
diyen Vali Memiş, şunları söylemiş oldu:

“Vatandaşlarımıza ağalık, paşalık, beylik, ukalalık yapmaya asla gelmedik. Tevazu içerisinde hareket etmek zorundayız. Tevazuyu abartmandan, İbn Haldun diyor ki; tevazu abartılırsa vasat beşerden tavsiye dinlersiniz. Vasat insanlardan tavsiye dinleyecek halimiz de yok. Lakin hele ki şu pandemide canı burnuna gelmiş vatandaşlarımıza kamu vazifelileri olarak güzel davranmak zorundayız. Herkese uygun davranmak zorundayız. Polisimiz de jandarmamız da nüfus işçisi, tapu çalışanı da bütün kamu işçisi, kaymakam arkadaşlarım da düzgün davranmak zorunda. Burası, millete fırça atma yeri değil. Hak edene hak ettiğini söyleyin ancak bu makamlar insanları kırıp dökmek için değil. Onun için kaymakam olmadınız, belediye lideri seçilmediniz. O dolduruşa gelmeyin.”

‘2 bin rakımda, eksi 35 derecede yaşayan adamdan zeybek oynamasını bekleyemezsin’

Erzurum’a birinci atandığı günlerde tanıdık ve dostlarının kendisini ikaz ettiğini anlatan Memiş, şunları söylemiş oldu:

“Size bir şey itiraf edeyim. Erzurum’a atandığımda dostlarım, tanıdıklarım beni ikaz etti; Sayın Valim güzel olsun ancak bizim Erzurum insanı merttir, serttir. Ya kardeşim sert, mert olur. Coğrafya yazgıdır. Sert olur, natürel ki 2 bin rakımda, eksi 35 derecede yaşayan adamdan zeybek oynamasını bekleyemezsin. İnsanlara bir şeyler vermek için varız. Bu salonda bulunan herkes, bu kentte yaşayan herkese bir şeyler vermek için var. Almayı düşünen bu bakılırsavleri yapmasın.”

‘Kamu bürokrasisi biraz asık suratlıdır’

Bürokratlardan çalışanlarına karşı da nezaketli olmalarını isteyen Vali Memiş, “Ancak şunu da itiraf etmeliyim ki; kamu bürokrasisi biraz asık hızlıdır. Bunun sebeplerinden birisi, benim tespitim; yüzünüz güldüğünde karşıdaki muhataplarımızın gevşediğini falan fazlaca görürüz. Tebessüm eden insanı görür görmez de insani yapımızda mı ne var, sert mizaçlı olmak durumunda kalıyoruz. Ancak bir daha de tebessümü yüzünüzden eksik etmeyin” diye konuştu.

‘ERZURUM’DA BİLAKİS MOBBİNG VAR’

Vali Memiş, şöyleki devam etti:

“Ama bir nokta söyleyeceğim, daha evvel de tabir etmiştim; şaşırabilirsiniz. Devletin yüklü olduğu, devlet odaklı kentlerde bilakis mobbing vardır. Ona da dikkat edin. Mobbing 2 türlüdür. Bir valinin astlarına, gücü yettiğine eziyet etmesi ve fırça atması var. Bir de bilakis bir şey var; valinin etrafındakiler tarafınca kilitlenmesi. Erzurum’da bunu görüyorum; bilakis mobbing var. Hiyerarşik kademedeki an alttaki kardeşlerimiz kilitliyor; vilayet müdürü, belediye lideri, kaymakam, vali, yönetici kimse çalışamaz ediyor. İşte buna da bilakis mobbing denir. Herkes, hiyerarşik manada yerini, yurdunu, haddini ve hududunu bilecek.”